El Registre Municipal d’Establiments Alimentaris és el cens municipal dels diferents establiments de l’àmbit alimentari ubicats a Cerdanyola del Vallès, obligatori en compliment de la normativa vigent.
Aquest Registre inclou l'àmbit del comerç minorista local i als de la restauració col·lectiva comercial.
Els establiments alimentaris que ja disposaven d’autorització sanitària municipal seran inscrits automàticament i no cal que facin aquest tràmit.
A efectes d’aquest Registre s’entén per establiment alimentari algun dels següents negocis:
- Menjars preparats: bar, bar-restaurant, restaurant, sala de banquets, menjars preparats per emportar, establiments de temporada (guinguetes), etc.
- Carn i derivats: carnisseria, cansaladeria, xarcuteria, obrador, etc.
- Peix i derivats: peixateria, pesca salada, etc.
- Pa i pastisseria: fleca o forn, pastisseria, obrador, xurreria, etc.
- Vegetals i derivats: fruiteria i verdures, encurtits, venda de llegums cuits, etc.
- Polivalents: congelats, queviures, super/hipermercats, sala màquines expenedores, etc.
- Altres: oueria, gelateria/orxateria, herbodietètica, parafarmàcia, màquina de venda de llet, cereals/farines, xocolata, café, tè, infusions, lleteria, celler, formatgeria, pastes alimentoses, llaminadures, torrons, mel i melmelades, molins oli amb botiga, etc.
Cal recordar que tots els establiments de tipus alimentari han d'estar registrats en el registre oficial que els correspongui. A títol d’exemple, es relacionen els tipus d’establiments que no s’han de registrar en el Registre Municipal d’Establiments Alimentaris indicant en quin han de fer-ho.
S'han de donar d'alta en el Registre Sanitari d'Indústries i Productes Alimentaris de Catalunya (RSIPAC) del Departament de Salut de la Generalitat:
- Els menjadors col·lectius socials (centres educatius, llars d’infants, centres sanitaris, centres assistencials o residencials, residències de gent gran, centres penitenciaris, allotjaments infantils i juvenils i menjadors laborals).
- Les empreses de distribució d’aigua mitjançant cisternes mòbils.
- Els establiments que elaboren menjars preparats en cuines pròpies per transportar-los a menjadors col·lectius o a esdeveniments i celebracions públiques.
- Les empreses de restauració sense instal·lacions pròpies que preparen menjars en instal·lacions de menjadors col·lectius socials o per a col·lectivitats en esdeveniments públics.
- Les plataformes de distribució de supermercats o hipermercats.
- Els establiments minoristes que subministrin a altres minoristes i superin els criteris de marginalitat i territorialitat.
Altres tipus de negocis o empreses s'han de donar d'alta en el Registro General Sanitario de Empresas y Alimentos (RGSEAA) del Ministerio de Sanidad, o, si son productors primaris, en altres Registres.